Hoe kun je écht snel en effectief Nederlands leren?

Effectief en snel een taal leren, weet je eigenlijk hoe je dat kan doen?

Één of twee keer per week Nederlands leren en snel grote resultaten halen, is dat mogelijk?

Alleen studieboeken gebruiken, is dat effectief leren?

Het antwoord op de laatste twee vragen is waarschijnlijk een ‘nee’.

Hoe kun je dus écht snel en effectief Nederlands leren?

In mijn vorige post vertelde ik jou waarom je problemen kunt hebben met Nederlands leren. Het kunnen verschillende dingen zijn: weinig motivatie, onvoldoende discipline, geen plan, verkeerde opvattingen over de taal, weinig tijd… Maar misschien zijn jouw methodes niet effectief (genoeg). Effectief en snel een taal leren betekent zoveel mogelijk contact hebben met de taal. Het zou ook het best zijn als jouw ‘contact met de taal’ gevarieerd is. Dat wil zeggen: niet alleen een cursus en studieboeken maar ook andere bronnen en andere contactmomenten. Hoe kun je dus voor meer Nederlands in jouw leven zorgen?

Een prachtige methode om de taal te leren naast jouw studieboeken en cursus is een totale onderdompeling (total immersion). In makkelijke woorden: je zorgt dat je zoveel mogelijk Nederlands om je heen hebt om ook onbewust te kunnen leren. Op die manier komt de taal naar jou en kan jij daar van profiteren.

Goed nieuws! Je kunt er zelf voor zorgen!

Hoe? Wat kun je doen om zoveel mogelijk Nederlands om je heen te hebben?

Ten eerste, velen van jullie wonen al in Nederland en dat helpt enorm met het leren. Nu moeten wij dat én het internet goed gaan gebruiken. Ik heb voor jou een paar praktische tips, tips voor vrije tijd en tips voor kijken, luisteren, lezen, schrijven en spreken!

10 tips voor méér Nederlands om je heen

1. Zet jouw telefoon en Google maps in het Nederlands

Jouw telefoon heb je elke dag in jouw handen. Je scrolt door sociale media, nieuwsberichten en leuke filmpjes op YouTube. Die tijd kun je supereffectief gebruiken als je jouw mobiel in het Nederlands zet! Het is misschien even wennen, maar zo kun je echt veel nieuwe woordjes binnenkrijgen! Als je eventjes iets niet weet, kun je dat altijd snel op Google Translate vertalen of jouw telefoon terug naar jouw moedertaal zetten. Maar waarom niet proberen? Ook is het handig om Google maps in het Nederlands te hebben. Je leert zo de namen van verschillende plekken, landen, steden én de richtingen via de reisinstructies.

2. Maak jouw sociale media méér Nederlands

Zoek naar leuke en interessante Nederlandse profielen op Instagram, volg een paar Nederlandse hashtags over dingen die je leuk vindt, zoek op Facebook groepen op, waar ze in het Nederlands schrijven. Stop met scrollen als je de Nederlandse profielen ziet en lees even de post. Het is niet erg als je niet alles snapt, het is ook niet erg als je maar 20% snapt. Het gaat over jouw contact met de taal. Elke minuut is superbelangrijk.

3. Lezen in het Nederlands: nieuws, blogs, wat jij maar wilt!

Dit punt heeft te maken met punt twee. Probeer ook een paar Nederlandse nieuwssites te liken en te observeren op Facebook, bijvoorbeeld NOS, NU.nl of RTL Nieuws. Als de artikels nog te moeilijk zijn, probeer de titels en de omschrijvingen te lezen en te vertalen als je ze niet begrijpt. Een andere pro-tip is Jeugdjournaal. Zowel de artikels als video’s zijn kort en gesproken of geschreven in makkelijk Nederlands! Vind je nieuws toch saai? Zoek dan blogs over onderwerpen die je leuk vindt: lifestyle, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, mode, make-up, cultuur, marketing of eigen bedrijf… er zijn zoveel mogelijkheden!

4. Memoblaadjes overal!

Plak jouw huis vol met memoblaadjes. Kijk om je heen en denk: ‘Weet ik hoe ik alles in het Nederlands kan zeggen?’. Schrijf de nieuwe woorden op memoblaadjes en plak ze in jouw huis. Hoe vaker je een woord ziet, hoe sneller je hem onthoudt. Ik heb ooit gehoord, dat je een woord 7 keer moet zien voordat je hem onthoudt.

5. Spreken: Taalcafé in de bibliotheek in jouw stad of een online tutor?

Weet je dat in veel Nederlandse steden in de bibliotheken Taalcafés georganiseerd worden voor mensen die Nederlands leren? Meestal is het (bijna) gratis en je kunt daar spreken met andere mensen die Nederlands leren en natives, die daar als vrijwilligers komen. Ook kun je natuurlijk een online tutor opzoeken met wie je elke week gezellig gaat kletsen met een kopje koffie erbij! Misschien kan hij of zij jou ook helpen met het controleren van jouw huiswerk of met het beantwoorden van jouw vragen. Superhandig!

6. Avondje koken in het Nederlands

Zoek Nederlandse kookkanalen op YouTube en kook in het Nederlands! 😉 Misschien een avondje stamppot of juist een gerecht uit jouw land? Kijk bijvoorbeeld naar de kanaal Lekker en Simpel op YouTube, zij hebben leuke video’s! En nu lekker aan de slag! 😊

7. Lekker sporten in het Nederlands

Doe eens een thuistraining in het Nederlands. Perfect voor jouw lichaam en jouw hersenen. Zoek naar ‘een thuistraining’, ‘training voor vrouwen/mannen’ of ‘krachttraining’ op YouTube, vind een leuke training en hup hup, starten maar! Check bijvoorbeeld Fitaddictnl op YouTube! Ze heeft leuke filmpjes over gezond eten en de workouts! Sporten en Nederlands leren, kan het nóg productiever?! 😉

8. YouTube en Netflix zijn jouw vrienden!

Kijk naar filmpjes over dingen die jou interesseren, maar doe het in het Nederlands! Podcasts, TED-materiaal, filmtrailers, sprookjes, Disney filmpjes, er zijn superveel opties! Je kunt altijd proberen om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten in de opties van YouTube of typ: ‘Nederlands ondertiteld’. Ben jij een fan van Disney of tekenfilms in het algemeen? Typ dan op YouTube: ‘kinderfilms Nederlands gesproken’ of ‘tekenfilms Nederlands gesproken’. Je kunt ook een Nederlandse film opzoeken op Netflix met Engelse of Nederlandse ondertiteling. Zak chips en popcorn erbij, misschien ook pen en papier en genieten maar! Vrije tijd, maar toch productief, heerlijk!

9. Schrijf dingen op: een journal, boodschappenlijstjes, berichtjes!

Ga je boodschappen doen? Maak een boodschappenlijstje in het Nederlands. Heb je een Nederlandse collega met wie je altijd in het Engels praat? Schrijf hem een berichtje in het Nederlands. Nog meer schrijven? Schrijf een journal! Eerst één keer per week, daarna een paar keer per week en vervolgens misschien wel elke dag. Een dagboek over wat je op die dag hebt gedaan, over leuke of minder leuke dingen, over dingen die je moet kopen, over jouw plannen en dromen. Alles mag. Alles is prima. Alles telt en alles is belangrijk, want je weet het al… méér contact met de taal, juist ja! Heb je een online tutor? Misschien kan hij of zij jouw journal nakijken of tips geven? En misschien kunnen jullie samen spreken over wat je hebt geschreven?

10. Be aware – Wees bewust!

And last but not least, wees aanwezig en bewust dan leer je de taal het snelst! Ben je aan het wandelen, kijk dan goed rond. Wat zie je, wat lees je op de posters, op de reclames, op de bushaltes, wat zeggen de mensen, waarover praten ze? Weet jij wat het allemaal betekent? Je kunt ook een interessant en leuk Instagram profiel volgen: dutch_around_you. Bovendien, denk altijd even voor jezelf: ‘Hoe zeg ik dat in het Nederlands?’.  Ken je een woord niet? Schrijf het op in de notities op jouw mobiel en zoek het later op! Houd de nieuwe woordjes bij en leer ze regelmatig.

Hoe meer Nederlands om je heen, hoe meer tijd en contact met de Nederlandse taal, hoe beter en sneller jij de resultaten gaat zien. Probeer het zelf maar en deel jouw ervaringen! Of misschien heb je nog andere tips? Misschien ken je leuke Facebook of Instagram accounts of websites? Schrijf het alsjeblieft in de reacties! 😊 Sharing is caring!

Liefs,
Patrycja

Photo by Mikail Duran from Unsplash

Subscribe for extra exercises, materials and updates!

Laat je e-mail achter om de woordenlijst en extra opdrachten te krijgen over dit artikel. Zo kun je lekker oefenen en de nieuwe woorden beter leren. Als je jouw e-mail achterlaat, ontvang je ook een bericht over nieuwe artikels, zo blijf je up-to-date en houden wij contact! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *